Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak de facto niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film