Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie oferuje kuchnia europejska na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. włosi gotują Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film